中考网 发表于 2016-7-2 23:17:46

中考英语冲刺复习---易错题汇编之动词

  中考英语冲刺复习---易错题汇编之动词
       
          41.My father went to Shanghai yesterday. He ______ back in two weeks.
       
          A. comes   B. has come   C. will come   D. came
       
          答案: C ( 选择D的同学要注意in +时间段, 表示在未来的一段时间,应用将来时)
       
          42..It’s spring now. The students ________ trees these weeks.
       
          A. plant   B. are planting   C. will plant   D. planted
       
          答案: B (选择A的同学要注意these weeks 并不表示经常做某事,而是强调这几个星期同学们一直在种树.)
       
          43..-- __________ you ________ your book to the library?
       
          -- Yes. I returned it yesterday.
       
          A. Did, return   B. Have, returned   C. Will, return   D. Do, return
       
          答案: B ( 选择A的同学过分注意回答用了一般过去时, 但在上一句中, 并没有给出过去的时间,强调你现在是否还书了, 应用现在完成时.)
       
          44.– Must I finish it now?
       
          -- No, you ________.
       
          A. mustn’t   B. needn’t   C. can’t   D. shouldn’t
       
          答案: B (选择A的同学要注意mustn’t意思指不允许, needn’t指的是不必要.)
       
          45..Though it’s cloudy now, it _________ get sunny later.
       
          A. can   B. may   C. must   D. need
       
          答案: B ( 选C的同学要注意语境, 这里强调过些时候也许会晴天, 表示推测性.)
       
          46.It is in the library, you _______ talk loudly.
       
          A. may not   B. can’t   C. needn’t   D. mustn’t
       
          答案: D ( 选择B的同学要注意中文的干扰.can’t表示不能够。)
       
          47..If anyone wants to say something in class, you ________ put up your hands first.
       
          A. must   B. may   C. should   D. can
       
          答案: A ( 选其他三个选项的同学要注意语境,anyone暗示出语气。表明是一个规定,而不是建议。)
       
          48.– I called you last night but no one answered the phone.
       
          -- I ________ dinner with my friends in the restaurant.
       
          A. have   B. had   C. was having   D. have had
       
          答案:C (选择B和D的同学要注意分析语境.这里指我当时正在和朋友在饭馆吃饭.)
       
          49..If you have lost a library book, you have to _________ it.
       
          A. find out   B. look after   C. pay for   D. take care
       
          答案:C (选择A的同学要注意语境)
       
          50..He will call me as soon as he _________ the city.
       
          A. reaches   B. reached   C. will reach   D. is reaching
       
          答案:A (选择B的同学要注意主将从先)
       
          51.The pen _________ him ten yuan.
       
          A. paid   B. cost   C. took   D. spent
       
          答案:B (选择C的同学要注意took通常用在时间上;选择A和D的同学要注意,这里的主语是物品,因此不能用paid 和spent)
       
          52..The train _________ for twenty minutes.
       
          A. left   B. has left   C. is leaving   D. has been away
       
          答案:D (选择B的同学要注意,当用完成时表示持续动作时,要选择可持续动词,不要用瞬间动词.)
       
          53..– How many books _____ they ________?
       
          -- Five. But they haven’t finished reading even one.
       
          A. did…borrow   B. had…borrowed   C. will…borrow   D. do…borrow
       
          答案:A (选择B的同学要注意,这里只是问过去发生的一件事,并不是过去时间之前发生的.)
       
          54.He _________ his bike so he has to walk there.
       
          A. lost   B. has lost   C. had lost   D. loses
       
          答案:B (选择A的同学注意句子并没出现两个时间点,因此要注意时态的前后一致.)
       
          55.– Why did the policeman stop us?
       
          -- He told us not _______ so fast in this street.
       
          A. drive   B. driving   C. to drive   D. drove
       
          答案:C (这里考查的是tell sb. not to do sth.)
页: [1]
查看完整版本: 中考英语冲刺复习---易错题汇编之动词